2011. július 15., péntek

Kapor, kovász, káposzta


Panni (akivel már találkozhattak imbiszen, de azért elmondom, civilben Frau Paprika anyukája) megérkezett immár szokásosnak mondható heti néhány napos gyerekfelügyeletére, de persze nem egyedül. Jöttek vele uborkák, mert éppen most érnek a kertben, meggyek, mert ez az utolsó lehetőség, hogy együnk még ezen a nyáron, kukoricák, mert biztosan gondoltam már rá, és egy adag kovászolt káposzta. Majd kitalálsz valamit, én megfőzöm. Jó? Nem tartott sokáig az ötletbörzénk, ha a kovászos uborkából készült leves olyan közkedvelt mostanság, akkor a kovászolt káposztával is tehetünk egy próbát, gondoltam én, elővezettem a tervem, Panni pedig rábólintott, nem volt semmi unszolás. 
A leves kifejezetten egyszerű, sok kapor, megfelelő mennyiségű tejföl, és a sor itt véget is ér. A tegnapi fullasztó időben ezért is kedves volt nekünk, tesztelés után pedig egybehangzó elégedettség mutatkozott, szerette Panni, szerette Herr Paprika, szerettem én is.  Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Panni nem ítélte elég táplálónak egyedül a levest, ezért almás palacsintát sütött. Bizony, tegnap, és tudom, ennyire jó gyerek nem lehetek.
Nincs több beszéd, itt a recept.




Kovászolt káposzta


1 fej újkáposzta
1 szelet kenyér
1 csokor kapor

 
A káposztát megmossuk, szárazra töröljük, felezzük, azután legyaluljuk, majd besózzuk. Egy nagyobb méretű befőttes üveg aljára egy nagy csokor kaprot teszünk, azután jöhet a legyalult káposzta, szorosan az üvegbe nyomkodjuk. Ha nem enged elegendő vizet a káposzta, akkor öntsük fel annyi langyos vízzel, amennyi éppen ellepi. A tetejére rakunk egy szelet kenyeret, letakarjuk, 2-3 napig félig napos helyen érleljük. 



Kapros kovászoltkáposzta-leves


kovászolt káposzta
3 dl tejföl
1 nagy csokor friss kapor


Az elkészült káposztát kicsavarjuk, egy keveset félreteszünk, a többit egy nagyobb edénybe rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, beletesszük a megmosott, szárított, apróra vágott kapor egyik felét, átkeverjük, azután lassú tűzön félig lefedve puhára főzzük. Ha elkészültünk, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd turmixgéppel simára pürésítjük. Belekanalazunk 3 dl tejfölt, turmix újra, majd kóstolás, ha bármi hiányozna, lehet pótolni. Elvben megfelelően sós és savanyú lesz, de ha nem úgy éreznék, csak bátran. Ha szükséges, alacsony hőmérsékleten főzhetjük még egy kevés ideig, hogy megfelelően sűrű legyen. A kapor másik felét keverjük a levesbe, tálaláskor pedig halmozzunk a tetejére a félrerakott káposztából. Lehűtve az igazi.


A fotóhoz nincsen magyarázat, nevetős és verejtékcseppektől mentes nyári napokat mindenkinek. Aki képes könnyedén belesétálni bármilyen vízbe, kérem, hogy helyettem is.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Kovászos káposzta mmm...nagyon finom lehet.

Frau Paprika írta...

Kifejezetten jó volt a nagy melegben, a leves még Anyukámnak is ízlett.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails