2011. július 12., kedd

Bruschetta és félmosoly


Pénteken írtam, hétvégén egy megvalósítandó terv vár rám, másnak hétköznapi, nekem esemény. Mankóval próbálkozom már néhány napja, először szobától a konyháig, fordulás és vissza, de elhihetik, olyan ez, mint a 12 perces futás a salakos pályán, unalmas és nem túl motiváló. Kellett már valami szórakoztató kihívás, és mivel hétvégén elhagytuk a várost, ráadásul Ágó és Oszi is társult hozzánk, éppen megfelelőnek mutatkozott a helyszín, az idő és a járása, hogy kipróbáljam a járásom a szabadban. Na persze nem csak úgy, kell a cél, és mi is lehetne erre alkalmasabb egy jéghideg hosszúlépésnél, egy sült keszegnél és néhány ropogós kovászos uborkánál. Szombaton tehát megközelítettük autóval a helyszínt, hogy azután a parkolótól a büféig már csak én meg a mankók, áthaladás az úttesten, ugrás egy lábbal a járdára, lejtőn görcsös kapaszkodás, végig kitartó szívdobogás a fülben, azután padra ereszkedés, lábat egy székre, sikerült, számban sivatag, homlokról víz folyik, de azért büszkeség és félmosoly. Hét hét után az első társadalmi eseményem, hát jó volt nagyon. Ha megnéznék a bizonyítékokat, itt megtehetik. (És találhatnak még néhány hétvégi fotót.)
Nagy főzést nem tartottunk, mi sem, volt viszont nálunk avokádó, ráadásul érett, és a júliusi Essen&Trinken, aminek a címlapján Herr Paprika rögtön kiszúrta az avokádós-mozzarellás bruschettát, ez lesz, nem volt kérdés, csak kicsit változtattunk néhány alapanyag hiánya miatt. A kertben beérett sárgabarackokból készült a másik változat, sonkával és rukolával. 
Itt meg jön a recept.


Avokádós-mozzarellás bruschetta

1 érett avokádó
citromlé
cukor
8-10 bazsalikomlevél
2 golyó mozzarella
extra szűz olívaolaj
bors
cayenne bors
1 gerezd fokhagyma
8-10 szelet bagett


Az avokádót meghámozzuk, magját kivesszük, kisebb darabokra vágjuk, tálba rakjuk, villával összetörjük. Adunk hozzá ízlés szerint citromlevet, frissen őrölt borsot, egy kevés sót és egy csipet cukrot, alaposan összekeverjük, kóstolunk, ha hiányzik egy íz, most lehet pótolni. A mozzarellákat lecsöpögtetjük, felkarikázzuk. A bazsalikomleveleket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet. Egy serpenyőben melegítünk egy kevés olívaolajat, megpirítjuk a bagettek mindkét oldalát, majd a félbevágott fokhagymával bedörzsöljük az egyik felüket. Kézre vigyázni. A fokhagymás felületre halmozzunk avokádókrémet, a tetejére két szelet mozzarellát, rá 1-2 bazsalikomlevelet, végül lehet cayenne bors és egy pici só. És egy löttyintés extra szűz olívaolaj. Túl hamar elfogyott.


Sárgabarackos-sonkás bruschetta


8 sárgabarack
8 szelet szárított vagy füstölt sonka
1 marék rukola
8 szelet bagett
bors
cayenne bors
extra szűz olívaolaj


A bagettek az előbb leírt módon készülnek, csak a fokhagymás dörzsölést hagyjuk el. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, magoktól megválunk. A rukolát megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet. Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, és megpirítjuk a barackokat a vágott felükkel lefelé. Szelet bagett, szelet sonka, tetejére két fél barack, néhány rukola, frissen őrölt bors, csipet cayenne bors és extra szűz olívaolaj. 

 
Készült még egy kánikulában kedvelt leves, holnap azt hiszem, éppen aktuális lesz. Most legszívesebben jégkockát ebédelnék, vacsoráznék, szóval meleg van, de legalább nem tesz bánatossá, hogy még nem tudok egyedül nekivágni a nagyvilágnak. De azért egyszer már legyőztem egyedül, azaz mankóval a lépcsőházat. Felfelé is.


Avokádós-mozzarellás bruschetta: Essen&Trinken, 2011/7

3 megjegyzés:

Zizi írta...

Gratulálok!!! Nagyon szuper vagy! Hajrá, hajrá! Nem tudom elképzelni milyen érzés lehet, mert nem volt még semmim eltörve, viszont a bezártságérzést átérzem, pláne nehéz lehet, ha jó idő van!

Várom a folytatást!

Frau Paprika írta...

Köszi Zizi, kedves vagy!:) Az biztos, hogy most nagyon tudtam értékelni ezt a rövid kiruccanást is...

mes@ írta...

Hurráhurrá, felfelé!!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails